Talent & energie
Hoe vaak zie ik het niet gebeuren? Medewerkers van alle niveaus in de organisatie, van alle leeftijden, geslacht, diploma’s, werkervaring, ik zie ze allemaal passeren. Met één gemeenschappelijk kenmerk, energieverlies met alle mogelijke symptomen erbij.
Hoe is dit zo ver kunnen komen? Waarom ik? Wat doe ik verkeerd? Welke lessen kan ik hieruit trekken? Allemaal vragen die bij de medewerkers leven. En dan begint de zoektocht naar antwoorden. Antwoorden die ze trachten te vinden bij zichzelf, in hun omgeving werk en privé.
Sommige medewerkers weten heel goed wat gemaakt heeft dat ze zonder energie zijn, voor anderen is het een zoektocht in een complexer gegeven.
En dan kom ik op de proppen, voorafgegaan door een preventing burn-outvragenlijst. Als gecertificeerde coach bespreek ik het rapport dat daar uit voortvloeit en neem ik de tijd om samen met de medewerker alles door te nemen. Het is altijd een spannend moment want wat is de outcome? Is het zo erg als dat iedereen beweert of valt het nog wel mee met mijn energie? Zelfs dit moment is voor sommigen een extra stressmoment bovenop de rit die ze al gereden hebben. Het effect na de bespreking is altijd rust. Ze staan er niet alleen voor, ze weten welke handvaten ze kunnen vastpakken, welk stappenplan kan uitgewerkt worden om stilaan het energiepeil te doen keren. Er is terug perspectief en dat is een belangrijk kantelmoment.
Heel getalenteerde medewerkers zie ik passeren, met vaak zeer veel passie voor hun job. En daar kan het schoentje beginnen wringen. Dus ga ik samen met hun op zoek naar hun talenten. De zaken waar ze naar uitkijken, waarbij de tijd vliegt als ze ermee bezig zijn of achteraf voldoening ervaren, dus activiteiten die hun energie geven of net omgekeerd.
Het is heel belangrijk om jezelf bewust te zijn van de dingen die je goed kan en graag doet als houvast naar meer energie.
Je verantwoordelijk opnemen voor jezelf, voor je eigen ontwikkeling en hierbij zelf het stuur in handen nemen is in het begin vaak teveel gevraagd. Dankzij coaching leren medewerkers terug het stuur vast te pakken, krijgen ze meer goesting maar vooral durf om stappen te zetten.
De combinatie van een wetenschappelijke tool met inzichten in je coopingsstrategieën op korte en lange termijn, met een coach die onderlegd is in talent & energie is in een werkcontext een krachtige hefboom. Leren terug je talenten in te zetten op het juiste moment en op de juiste manier is vaak afleren om nadien terug op te bouwen. En dit allemaal op een duurzame manier zodat je een duurzame energieboost ervaart die je hele verdere loopbaan richting geeft. Vaak maken medewerkers moeilijke keuzes in dit proces, voor iets kiezen betekent ook iets anders verliezen.
Ik zelf promoot bij iedere medewerker niet enkel te werken op energie maar ook op zelfkennis en zelfreflectie in een constant veranderende digitale wereld waarin we onszelf moeten blijven ontwikkelen gedurende onze hele loopbaan.
Ontwikkeling op vlak van je talenten, je loopbaan, je energie al dan niet in je rol als leidinggevende van een team, in een constante veranderende werkomgeving waarbij je vaak zelf deel uitmaakt van een team is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit begint al op de studiebanken, tijdens praktijkervaringen en loopt door tot (na) ons pensioen. Geloof me, inzetten op je talenten creëert een duurzame energieboost! Dat is wat onze Career Development Advisors bij RiseSmart dagdagelijks doen, voor zichzelf en voor anderen.